Gerek Yandex’in yeni abonelik politikaları gerekse maruz kaldığı resmi olmayan ambargo nedeniyle birçok
firma verilerini Yandex Mail ve Yandex Disk gibi platformlardan alternatif platformlara taşımakta
Daha önce mailboxları Yandex Mail’den Exchange Online’a taşıma hakkında bir blog yazısı hazırlamıştım.
Mailleri taşıdık ama dökümanlar ne olacak?
Tam da böyle bir anda sevgili Selim Biber’in tavsiyesi ile Rclone’u denedik. Rclone, hem yapılandırma hem de dosya kopyalama konusunda bize sorunsuz bir geçiş deneyimi sundu. Bu konudaki ücretsiz tool arayışının da farkında olduğum için tüm adımları blogumda paylaşmak istedim.
Aslında SharePoint Online, Dropbox ve Google Drive gibi bazı diğer bulut depolama sunucularından migration
desteğine dahip. SharePoint Admin Center’da bulunan dahili araçlar ile bu geçişleri yapabilirsiniz.
Fakat Yandex için böyle bir destek bulunmamakta. Bu yüzden biz yolumuza yazının kahramanı Rclone ile devam
edeceğiz.
Rclone nedir?
Rclone, bir directory’i internet üzerinden diğer bir directory’e senkronize etmeye yarayan açık kaynaklı bir araçtır.
Birçok bulut sağlayıcı ile entegre çalışan bu yazılımı, iki directory arasında düzenli senkronizasyon, migration veya yedekleme amaçlı kullanabilirsiniz.
Hem yazılımın nasıl çalıştığına hem de Yandex Disk’teki dosyaları nasıl taşıyacağımıza bir bakalım.
Yazılımı hem Linux hem de Windows ortamında çalıştırabilirsiniz. Her ikisinde de aynı komutlar kullanılmakta. Sadece indirme ve kurma yönteminiz biraz farklı. Bu anlatımda Rclone’u Windows ortamında kullanacağız.
Aşağıdaki linkten Windows için uygulamayı indirebilirsiniz.
Uygulama indikten sonra komut satırını çalıştırıp ilgili dizine gidin ve # rclone config komutunu çalıştırarak yapılandırma moduna giriş yapın.
Rclone, üzerine eklediğiniz her bir cloud depolama alanını “remote” olarak tanımlıyor. Başlangıçta da “Herhangi bir remote bulunamadı, yeni bir tane eklemek ister misin?” diye soruyor. “N” yanıtı ile ekleme işlemini başlatalım.
Önce ekleyeceğimiz remote’a bir isim veriyoruz. Sonrasında ise alttaki listeden ekleyeceğimiz remote’un türünü seçiyoruz.
Yandex’in bu listedeki numarası 48. Bu nedenle 48 yazarak işleme devam ediyoruz.
Option Client_id ve Option Client_secret bölümlerini boş bırakarak (Enter) geçiyoruz. Edit advanced config sorusuna ise No (N) diyoruz. Amacımız bir sonraki seçenekte bize sunacağı tarayıcı tabanlı oturum açma seçeneği ile devam etmek. Bunun için Use web browser seçeneğine “Y” cevabı verip açılacak tarayıcı penceresinde Yandex Disk hesabımıza oturum açıyoruz.
Configuration complete uyarısından sonra eklediğimiz bu remote bulut depolama alanını kalıcı olarak kaydetmek için “Y” yanıtı ile işlemi tamamlıyoruz.
Sırada SharePoint’I de remote olarak eklemek var. Aynı adımları SharePoint için de yapalım.
“N” yanıtı ile yeni bir remote ekleyelim ve işim verelim.
SharePoint ve OneDrive’ın liste numarası olan 31 numarayı seçelim.
Ardından yine browser tabanlı oturum açma seçeneği için gerekli girdileri aşağıdaki gibi tamamlayalım. Dikkat etmeniz gereken tek farklı nokta “Option region” 1 numaralı Microsoft Global’i seçmelisiniz.
Oturum açma tamamlandıktan sonra bir SharePoint mi yoksa OneDrive sitesi mi tanımlayacağımızı belirtmeliyiz. Bizim örneğimizde bu SharePoint sitesi fakat dilerseniz OneDrive da seçebilirsiniz. Bir sonraki adımda ise bu sitenin URL’ini girmelisiniz.
Bir sonraki seçim ise dizin olarak varsayılan document library’i mi tanımlamak istediğiniz ile ilgili. Ben tüm directory’i senkronize edeceğim için varsayılan seçenek ile devam ediyorum.
Işlem tamamlandıktan sonra “q” seçeneği ile yapılandırma modundan çıkış yapın. Artık iki tane remote bulut depolama alanımız olduğunu göreceksiniz.
Senkronizasyona başlamadan önce iki bulut depolama alanını görsel olarak karşılaştıralım.
Şimdi aynı komut satırında senkronizasyon işlemine başlayalım. Önce # Rclone listremotes komutu ile mevcut remote’ları bir listeleyelim.
# Rclone copy Remote_YandexDisk: Remote_SharePoint: -P komutu ile kaynak lokasyonumuz olan Yandex’ten Hedef lokasyon olan SharePoint sitesine senkronizasyon başlatabiliriz.
Eğer tüm directory yerine belirli bir klasör veya alt klasör taşımak isteseydik bu komutu # Rclone copy Remote_YandexDisk:Folder1 Remote_SharePoint:Folder1 -P şeklinde de çalıştırabilirdik. Sondaki -P komutu ise Progress yani ilerleyişi takip etmemizi sağlıyor.
Kopyalama tamamlandığında, durumu kontrol etmek için check komutunu çalıştırabilirsiniz. Böylece her iki directory arasında herhangi bir tutarsızlık var mı karşılaştırabiliyoruz.
# Rclone check Remote_YandexDisk: Remote_SharePoint:
Aşağıda gördüğünüz gibi tüm öğeler eşleşmekte dolayısıyla senkronizasyon tümüyle başarılı diyebiliriz.
Yine iki lokasyonu görsel olarak da karşılaştırırsak dosyaların hepsinin SharePoint sitesine taşındığını görebiliriz.
Eğer sizin senaryonuzda bu anlatımın dışına çıkan ihtiyaçlarınız varsa aşağıdaki linkten tüm komutlara göz atabilirsiniz.
https://rclone.org/commands/rclone/