Categories
Genel

“Backup var mı?” denilince “Olması lazım” diyen sistemci 

Nasıl olması lazım kardeşim bayat ekmek mi bu ki sorulunca varlığından şüphe ediyorsun?  Efendim var böyle insanlar. Başı yanmadan asla işin önemini kavrayamazlar.

Şimdi Backup bir önlem ve felaket anlarında sizi kurtaracak bir sistem bileşeni. Fakat neredeyse tüm süreçleri otomatize edildiği ve günlük olarak haşır neşir olunan bir şey olmadığı için sistemin en önemsiz bileşeni gibi görünür. Tabi işin ciddiyetini kavramayan kişiler için.

Hatta bu duyarsızlık süreci de şöyle başlar;

Backup job bittiğinde “Backup başarılı” gibi bir bildirim maili gelir. Bu mail her gün, belki de gün aşırı gelir. Zamanla bu işe bakan sistemci için alınan bir milyon tane “Backup başarılı” maili görünmez hale gelir veya bir kuyunun dibine atılırcasına farklı bir klasöre yönlendirilir. Günün birinde işler ters gider ve “Backup başarılı değil” gibi bir mail alınır. Tabi bizim sistemci bunu okumaz bile. Zamanla bu uyarı “Bak kaç gündür backup alınmıyor” , “Götü kollaa backup mackup yook!” gibi uyarılara evrilir.  Ee iş olacağına varır ve şirkette bir felaket yaşanır. Felaket dediysem de hemen ortalık yandı, tsunami oldu veya hack gibi düşünmeyin. Bir çalışan ortak alandan yanlışlıkla bir dosya silmiştir ve her nedense bu silinen dosya hep şirketin en önemli evrakıdır. Bu dosya öyle bir dosyadır ki iki cihan bir araya gelse herkes önce bu dosyayı sorar daha sonra iki cihanın bir araya gelmesine odaklanır.

Tabi hemen koşa koşa sistemci arkadaşa ulaşırlar. Sistemci arkadaş backup yazılımı ile göz göze gelir. Son yedek 2020 yılı Mart ayına aittir. Tıpkı karantina ile geçen bir yılın zihnimizde kayboluşu gibi bir şirketin belleğinin kayboluşuna şahitlik ederler birlikte.

2 replies on ““Backup var mı?” denilince “Olması lazım” diyen sistemci ”

Günlük 1 doz böyle hikayeler gelse tadından yenmezmiş. EF SA NE :d:d

Eline koluna sağlık hocam.

Like

Yorumda bulunun