RASPBERRY PI ILE RAID VOLUME NASIL OLUŞTURULUR?

RASPBERRY PI ILE RAID VOLUME NASIL OLUŞTURULUR?

Kullanıma sunulduğu ilk gününden bu yana Raspberry Pi, düşük güç tüketimi, Linux işletim sisteminden kaynaklanan esneklik ve taşınabilirlik gibi nedenlerle birçok projenin (özellikle otomasyon) ana yapı taşı haline gelmiştir. Bunlara mütevazı NAS cihazları ve kendi bulut dosya paylaşım platformunuzu oluşturmak gibi örnekler verebiliriz. Bu örneklerde olduğu gibi Raspberry Pi ile veri saklarken ve paylaşırken göz ardı etmemeniz gereken önemli bir faktör de verilerinizin her zaman erişilebilir olmasıdır.

Ben de Raspberry Pi’ye taktığım flash disk sürücülerini RAID yapılandırması ile yedekli bir veri deposu haline getireceğim. Bu sayede veriler mümkün olduğunca erişilebilir hale gelecek. Uygulayacağımız RAID yapılandırması yazılıma dayalı olacağından, RAID yapısına dahil edilecek depolama birimine bir işletim sistemi yükleyemiyoruz. Ancak depolama birimi olarak kullanmak için ideal bir volume elde etmiş olacağız.

Hatırlayalım: RAID nedir?

RAID, Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi anlamına gelir. Genellikle, RAID0, RAID1 ve RAID5 gibi yaygın türlerle karşılaşırsınız. RAID yapılandırmaları genellikle hızı, alanı veya yedekliliği artırmak için uygulanır. RAID tiplerini birbirinden ayıran temel faktörler de bunlardır. Bu örnekte, amacım bir disk arızalanırsa başka bir disk üzerinde çalışmaya devam etmek olduğu için RAID1 (ayna) yapılandırmalı bir volume oluşturacağım.

Ne kullandım?

Raspberry Pi Type B

Rasbian OS için 8GB SD kart

Depolama aygıtı olarak 2 adet 16 GB Kingston USB Flash Disk

Yapılandırma adımları

İşlemlere başlamak için Rasbian işletim sistemi kurulu olan Raspberry’e SSH ile bağlantı sağladım.

İlk olarak, aşağıdaki komutu kullanarak güncellemeleri yükleyelim.

Sudo apt-get update -y

Raspberry’e takılı olan depolama cihazlarını listelemek için lsblk komutunu kullanalım.

sda ve sdb benim USB disklerim. Aynı zamanda bu iki USB diski RAID yapısına dahil etmeyi planlıyorum. Mmcblk0 ise işletim sisteminin kurulu olduğu SD card.

fdisk komutunu her bir disk için (Sda ve sdb) sırayla çalıştırın. fdisk komut çıktısı olarak interaktif bir komut dizisi karşınıza gelecek.

Sizden komut girmenizi istediğinde ilk olarak “o” komutunu girin. Bu boş bir DOS partition oluşturmanızı sağlayacaktır.

Gireceğiniz bir sonraki komut “n” olacak. Yeni bir partition oluşturmanızı sağlayacak.

Sizden değer girmeniz istenen Partition number ve diğer seçenekler için varsayılan değerleri girebilir veya enter tuşuna basabilirsiniz.

command (m for help): yeniden geldiğinde yapılandırmaları kaydetmek için “w” komutunu girmelisiniz.

Diskinizde yer alan herhangi bir veri veya metadata gibi kalıntılardan dolayı vfat uyarısını alabilirsiniz. İsterseniz diskleri gözden geçirip işlemlere tekrar başlayabilirsiniz. Ancak devam ettiğiniz taktirde zaten bu veri kalıntıları silinecektir.

Disk yapılandırmalarını bitirdikten sonra yazılım tabanlı RAID controller kurulumu için Sudo apt-get install mdadm -y komutunu çalıştıracağız.

Mdadm isimli RAID controller kurulumu tamamlandığında aşağıdaki komut ile sda1 ve sda2 isimli partition’ları oluşturacağımız RAID1(ayna) yapısına dahil edeceğiz.

sudo mdadm –create /dev/md0 –level=mirror –raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1

Şimdi bir mount noktası oluşturarak devam edelim. Siz mount noktası için “raid” yerine farklı bir isimlendirme de yapabilirsiniz.

sudo mkdir -p /mnt/raid

RAID volüme’ü biçimlendiriyoruz.

sudo mkfs.ext4 /dev/md0

Son olarak oluşturduğumuz “raid” isimli mount noktasına mount ediyoruz.

Sudo mount /dev/md0 /mnt/raid

Oluşturmuş olduğumuz bu volume’ün Startup’da mount edilmiş olarak gelmesi ve RAID controller yapılandırmasının güncellenmesi için aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.

echo “/dev/md0 /mnt/raid/ ext4 defaults,noatime 0 1” | sudo tee -a /etc/fstab          

sudo mdadm –detail –scan | sudo tee -a /etc/mdadm/mdadm.conf

lsblk komutunu yeniden kullanarak depolama birimlerini gözden geçirdiğimizde sda1 ve sdb1’in raid1 yapılandırmasına dahil olduğunu ve /mnt/raid noktasına mount edildiğini görebiliyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz işlemlerin sonucunda RAID1 yapısına dahil toplam 16GB’lık bir veri depolama birimi elde ettik. Böylece owncloud veya farklı bir uygulamayı kurduktan sonra konumlandıracağımız verilerimiz artık daha erişilebilir bir yapıda olacak.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply