Veeam ile fiziksel sunucu yedekleme

Veeam ile fiziksel sunucu yedekleme

Genellikle sanal ortamların yedeklenmesi için kullanılan ve lisanslanan Veeam, fiziksel makinalarımızı da yedeklemek için kullanılabilir. Bu yedekleme türü ayrıca bir lisans gerektirse de Veeam üzerinde default olarak 6 fiziksel makinalık ücretsiz yedekleme hakkınız bulunmaktadır.

Veeam ile fiziksel makinaları yedeklemek için bir agent’a ihtiyaç duyarız. Windows ve linux işletim Sistemleri için Veeam Agent for Microsoft Windows ve Veeam Agent for Linux isimli iki agent bulunmaktadır. Bu agentları manuel olarak makinaya kurup backup operasyonlarını agent üzerinden de yönetebilirsiniz. Fakat ben Veeam B&R ile merkezi bir şekilde nasıl bu yedekleme işlemini gerçekleştiririz onu anlatacağım.

Bunun için öncelikle Protection Group oluşturmalıyız.

Protection Group, fiziksel veya cloud makinalarının yönetimini kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz mantıksal bir kümedir. Aynı işletim sistemine sahip olanlar, aynı lokasyonda olanlar vb. protection gruplar ile fiziksel makinaların toplu yönetimini kolaylaştırabilirsiniz. Protection group oluştururken bilgisayarları Active Directory ortamınızı referans alarak veya bağımsız olarak ekleyebilirsiniz.

Protection Group oluşturmak için Inventory ana menüsü altında Physical Infrastructure seçeğine tıklayın. Burada Create Protection seçeneğini göreceksiniz.

Ardından Protection Group’a isim vererek işlemlere başlayabilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi bilgisayarlarınızı Active Directory üzerinden tanıtabilirsiniz fakat ben bağımsız tek bir makina yedekleyeceğim için Individual computers seçeneği ile devam ediyorum. Eğer ortamınızda bir AD yok ve fazla sayıda fiziksel makina eklemek istiyorsanız CSV formatında hazırladığınız bir excel dosyasını aracılığı ile de bilgisayarlarınızı ekleyebilirsiniz.

Fiziksel makinamın ip adresi ve erişim bilgilerini girerek devam ediyorum.

Burada tarama sıklığı ve agent dağıtımı ile ilgili seçimleri yapıyoruz.

Backup agent’ını hedef makinaya otomatik olarak kurmasını ve update etmesini istiyorum. Ayrıca CBT kullanabilmek için gerekli driver’ın yüklenmesini de istediğim Install changed block tracking… seçeneğini de işaretledim. Bu işlemler sonrası reboot gerekeceği için sakıncası yoksa otomatik reboot seçeneğini de seçebilirsiniz. Next diyerek devam ettiğimizde karşımıza seçeneklerimizi gözden geçirme ve uygulama penceresi gelecek.

Bu sihirbazı tamamladığımızda ise Protection Group içerisinde bulunan fiziksel makinaların ilk taraması ve agent kurulumu gerçekleştirilecek. Ardından sunucu reboot edildiğinde rescan etmenizi tavsiye ederim. Daha sonra Backup job oluşturma aşamasına geçeceğiz.

Home ana menüsünden Jobs seçeneğine sağ tıklayarak Backup->Windows Computer seçimini yapacağız.

Type olarak Server ve bu sunucunun yedekleme işlemini merkezi bir şekilde yöneteceğim için de Managed By backup server seçeneğini seçeceğim.

Add butonu ile oluşturduğum protection group’u seçip açılan pencereden ptorection group’a eklediğim sunucumu seçiyorum. Hali hazırda agent’I bulunan bir sunucuyu Indivudual computer seçeneği ile de ekleyebilirsiniz.

Sunucunun tüm diskinin yedeklenmesini belirtiyorum. Dilerseniz C, D gibi volume bazlı veya dosya bazlı yedekleme de yapabilirsiniz.

Buradan sonrası normal bir job’da bulunan Repository seçimi, Guest Processing ve Schedule işlemlerinden ibaret.

Job’I oluşturduktan sonra çalıştırdığımda, aynı ortamdaki sanal DC ile hız anlamında neredeyse bir fark olmadan tamamlandığını söyleyebilirim.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply